U vazduhu duplo više polena ambrozije | Zdravlje

KONCENTRACIJA polena ambrozije u narednom periodu biće sve veća, upozoravaju u Agenciji za zaštitu životne sredine. Najveći broj polenskih zrna ove korovske biljke očekuje se na teritoriji Vojvodine, jer su polja s kojih je nedavno skinuta pšenica idealna za razvoj ambrozije.

Granična vrednost kad je u pitanju ambrozija je 15 polenovih zrna po kubnom metru, a sve preko toga izaziva reakciju kod osoba koje imaju alergiju. Trenutna koncentracija polena ove biljke u vazduhu je 30 zrna po kubnom metru vazduha, što je duplo iznad granične vrenosti.

Doktorka Dragana Tadić, alergolog u Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa”, objašnjava da, osim alergijske kijavice, osetljivost na ovu korovsku biljku može da dovede i do razvoja drugih udruženih oboljenja kao što su konjuktivitis, sinuzitis, nazalna polipoza i bronhijalna astma.

Tegobe koje izaziva polen ovog rasprostranjenog korova su kijanje, kašalj i peckanje u grlu, a osim disajnih tegoba, mogu da se jave i promene na koži u vidu ekcema.

– Pacijenti koji nisu započeli terapiju pred početak sezone cvetanja ambrozije, sada, kada je u porastu koncentracvija polena ove biljke u vazduhu, treba da koriste antihistaminike, koji postoje u obliku tableta, spreja za nos i kapi za oči, a čiji oblik primene bi trebalo da odredi alergolog – kaže dr Tadić.

Od lekova koji pomažu u eliminaciji alergijskih simptoma su i nazalni glikokortikoidi, koji smanjuju zapaljenje sluznice nosa, a prema proceni lekara, uvode se i antileukotrijeni i kromolini.

Da bi se izbegao kontakt s polenom, stručnjaci savetuju izbegavanje šetnje u ranim jutarnjim satima, kada ga ima najviše u vazduhu. Potrebno je češće da se menja posteljina i da se boravi u klimatizovanim prostorijama. Savetuje se i da se po povratku u kuću promeni garderoba, opere kosa, a nos ispere slanim ili fiziološkim rastvorom. Oni koji su alergični na ambroziju, a mogu sebi da priušte…

Read the full article from the source…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *